Spichlerz Król Kazimierz

Jeden z 5 ocalałych do dzisiaj magazynów zboża wybudowanych w porcie na Wyspie Spichrzów w Kazimierzu Dolnym. Wzniesiony w drugiej połowie XVII wieku, choć niektórzy datują jego powstanie na ponad 100 lat wcześniej.

Charakterystyczne manierystyczne ściany Króla Kazimierza - z obeliskami na szczycie - nieodmiennie kojarzą się z kazimierskim kościołem farnym. To podobieństwo to jak najbardziej celowy zabieg budowniczych.

Mniej więcej na początku XIX wieku opuszczony spichlerz przekształcono na potrzeby nowego browaru. II wojna światowa poważnie naruszyła konstrukcję - odbudowa (w celu otworzenia przetwórni owoców) zakończyła się dopiero w 1955 r., 10 lat po rozpoczęciu prac. W ich trakcie spichlerz powiększono o kolejną kondygnację, co wzbudziło spore kontrowersje wśród miłośników Kazimierza Dolnego i jego niepowtarzalnej architektury.

Aktualnie - od 2007 roku - zabytek jest integralną częścią luksusowego i nowoczesnego kompleksu hotelowego. Konieczne przeróbki, według projektu Tadeusza Michalaka, również nie przeszły bez echa - emocje wywołało nie tylko dobudowanie nowych budynków połączonych z Królem Kazimierzem, ale też ingerencja w bryłę dawnego spichlerza.

Dodaj opinię

Ocena ogólna:        

Dla dwojga:        

Dla dzieci:        

Dla dorosłych:        

Dla seniorów:        

Komentarze (0)

Dodaj komentarz